Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Για τις καταγγελίες, τα παράπονά και τις απόψεις σας στείλτε μήνυμα στο NEO E-Mail: theofilosproto@gmail.com

Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Πρόκληση και βιασμός η νέα επέμβαση του ΟΛΠ στην Τούρλα

Αν η παραπάνω φωτογραφία σας προκαλεί σοκ, απέχθεια ή αίσθηση ότι είστε πολίτες β κατηγορίας, μπορείτε να την ξεχάσετε. Μέσα σε δυο περίπου χρόνια, η εικόνα θα αλλάξει, μιας και το βουνό αυτό στην Τούρλα θα έχει ξεκοιλιαστεί τουλάχιστον κατά μισό εκατομμύριο κυβικά μέτρα αν βέβαια τηρηθούν όλες οι προδιαγραφές και περιορισμοί (κάτι που σχεδόν ποτέ δε γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις στη χώρα μας, άρα η ζημιά θα είναι σαφώς μεγαλύτερη). Και όλα αυτά με το πρόσχημα (λες και απευθύνεται σε υπάνθρωπους)  της βελτίωσης του περιβάλλοντος  (βλέπε αποκατάσταση λατομικού χώρου).

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Η περιοχή της Τούρλας ως γνωστόν είχε σκανδαλωδώς παραχωρηθεί, από παλαιότερο κοινοτάρχη Σεληνίων,  με λογική ξεπουλήματος στον ΟΛΠ και με αποτέλεσμα την σημερινή κατάντια που προσβάλει κάθε ον που θα ήθελε να ονομάζετε πολιτισμένος άνθρωπος. Αφού λοιπόν ο ΟΛΠ κατασκεύασε την προβλήτα στο Ικόνιο με το εξορυχθέν υλικό, εγκατέλειψε το χώρο χωρίς αποκατάσταση, αν και ο νόμος το επιβάλει ρητά (σιγά μην ασχοληθούμε με το νόμο για τέτοιες λεπτομέρειες.)
Σήμερα λοιπόν θυμήθηκε ότι ο χώρος χρειάζεται αποκατάσταση. Το γεγονός ότι κατασκευάζεται νέα προβλήτα για την οποία χρειάζεται νέο υλικό, είναι…… απλώς σύμπτωση!!
Για να ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας. Η υπάρχουσα κατάσταση του λατομείου δεν επιδέχεται αποκατάσταση, μιας και η μορφή των πρανών που εσκεμμένα άφησε το προηγούμενο εργοτάξιο, είναι ακατάλληλη. Ο ΠΕΡΙΒΟΣ λοιπόν δε θα είχε αντίρρηση για επανέναρξη των εργασιών, που θα οδηγούσαν σε διαμόρφωση των πρανών ώστε να είναι εφικτή η αποκατάσταση  (ύψος βαθμίδων 3 μέτρα ). Έτσι λοιπόν επί της αρχής δεν είμαστε αντίθετοι. Όμως για διαμόρφωση της άποψης μας διαβάσαμε ενδελεχώς την Μελέτη Περιβαλλοντικών Όρων του έργου, το οποίο παρουσιάζεται σαν περιβαλλοντικό. Και εδώ αρχίζει η τραγωδία και το δράμα μαζί. Αφού ξεκοιλιαστεί το βουνό θα μας το αποδώσουν …αποκατεστημένο. Όμως αυτή η αποκατάσταση θα είναι τέτοια, που απλώς θα παρουσιάζει μια εικόνα χειρότερη από αυτήν την σημερινή, πριν την αποκατάσταση. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι 15 βαθμίδες (πεζούλες) που θα δημιουργηθούν θα έχουν ύψος 10 μέτρων έκαστη (όσο τριώροφη πολυκατοικία), στα πλατώματα των οποίων θα φυτευτούν φυτά από τα οποία το 75% δε θα ξεπερνά σε ύψος το ένα μέτρο (φρύγανα και θαμνώδη) , ενώ από τα δενδρώδη το 50% αποτελούν ξένα προς το οικοσύστημα φυτά τα οποία είναι αμφίβολό αν θα επιβιώσουν μετά την τριετή συντήρηση (αν γίνει) από τον εργολάβο.
Φαντασθείτε λοιπόν δεκαπέντε τριώροφες  πολυκατοικίες τη μία πάνω στην άλλη όπου στη ταράτσα τους θα έχουν φυτέψει βλάστηση ύψους ενός μέτρου. Θα έχουμε λοιπόν μια προσόψια εικόνα, 150 μέτρων νταμάρι με μόλις 15 μέτρα ύψος συνολικής βλάστησης.
Παράλληλα να θυμίσουμε ότι το καλοκαίρι του 1991 ξέσπασε πυρκαγιά από το ενεργό τότε λατομείο το οποίο κατέκαψε 300 περίπου στρέμματα πευκόδασος, έκταση την οποία σήμερα η μελέτη χαρακτηρίζει έντονα υποβαθμισμένη και άνευ οικολογικής αξίας. Τα σχόλια περισσεύουν
Κατόπιν αυτών ο ΠΕΡΙΒΟΣ θεωρεί πρόκληση και βιασμό την νέα επέμβαση του ΟΛΠ με μάλιστα με το αισχρό επιχείρημα, της εντελώς ανυπόστατης αποκατάστασης του χώρου. Οι κάτοικοι και η Δημοτική αρχή πρέπει να αντιδράσουν και να απαιτήσουν την εκτέλεση έργων που θα οδηγήσουν στη πραγματική αποκατάσταση του τοπίου. Ο  σεβασμός στον τόπο είναι ποιότητα ζωής και ένδειξη πολιτισμού και αυτά δίνονται δώρο στον πλουτισμό της COSCO
Perivos