Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Για τις καταγγελίες, τα παράπονά και τις απόψεις σας στείλτε μήνυμα στο NEO E-Mail: theofilosproto@gmail.com

Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Εισήγηση του πρώην δημάρχου και πρώην βουλευτή Σαλαμίνας, Βαγγέλη Αστράκου, κατά τη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6 Μαρτίου στο «Viento»

          Η σημερινή συνέντευξη Τύπου εντάσσεται στο πλαίσιο ενημέρωσης των κατοίκων της Σαλαμίνας, για θέματα δημοτικής πολιτικής που επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής του, την οικονομική ανάπτυξη των ιδίων και του τόπου που κατοικούν.
          Πάντα στην πολιτική μου δράση αναδεικνύω την αλήθεια, το ήθος, την αξιοπιστία, την ικανότητα και την εντιμότητα ως οπαδός της θεωρίας ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΛΑΟ.
          Το ρητό μου είναι:  Όποιος πολεμάει με ψέματα την αλήθεια, στο τέλος θα νικήσει η αλήθεια το ψέμα.
          Γι’ αυτό προσκληθήκατε σήμερα όλοι, όσοι δραστηριοποιήστε στα Μέσα Επικοινωνίας, έντυπα και ηλεκτρονικά, χωρίς αποκλεισμούς. Όπως επίσης δεν υπάρχουν προσυζητημένες ερωτήσεις και θα παρακαλέσω να κάνετε ερωτήσεις ελεύθερα, που κατά τη γνώμη σας χρίζουν από εμένα απαντήσεις προκειμένου να τις επικοινωνήσετε στο λαό της Σαλαμίνας.
          Στις δημοτικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2010 μου προτάθηκε από δύο πρώην δημάρχους φίλους μου, τους  κ.κ.  Στέφανο Χρήστου και τον Μάριο Τραυλό, να ενεργοποιηθώ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στο δήμο Σαλαμίνας.          Αποδέχτηκα την πρόταση συνεργασίας με τον κ. Τσαβαρή, στο πλαίσιο μιας συνεργατικής μορφής (συνδιοίκησης). Δηλαδή, οι αποφάσεις του δήμου να λαμβάνονται από κοινού. Δυστυχώς όμως μόνο τον πρώτο χρόνο τηρήθηκε το πλαίσιο συνεργασίας.  Διότι, ο κ. Τσαβαρής αποδείχθηκε εγωκεντρικός χαρακτήρας. Είχε έλλειμμα κουλτούρας για εσωτερικό διάλογο και συνεργασίας. Χάραξε μια προσωπική στρατηγική με μοναδικό στόχο την επανεκλογή του. Η τακτική που χρησιμοποιεί είναι:
Τον προσεταιρισμό οποιουδήποτε αντιπάλου με οποιοδήποτε αντάλλαγμα.
Τη δημιουργία μιας εξωθεσμικής ομάδας που θα διοικεί το δήμο.
Την περιθωριοποίηση και ακύρωση-υποβάθμιση των θεσμικών οργάνων  του Δήμου.
Τη δημιουργία μιας ομάδας προσκυνητών προς το πρόσωπο του κ. Τσαβαρή με όχημα τις εκδηλώσεις της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας
Έτσι οδηγηθήκαμε στην κατασπατάληση του δημοτικού χρήματος με:
Αργομισθίες σε ειδικούς συνεργάτες
Αργομισθίες σε ειδικούς υπαλλήλους
Αργομισθίες σε ειδικούς φίλους
Την κατασπατάληση του δημοτικού χρήματος σε διάφορες φιέστες για τη προσωπική του προβολή πέρα όμως από τη στήριξη από τα φυσικά πρόσωπα. Χρειαζόταν και η στήριξη των επιχειρηματικών συμφερόντων.
          Μετά από το δεύτερο χρόνο της δημοτικής περιόδου μεθοδεύει το ξεπούλημα του νησιού και εκχωρεί χωρίς ανταλλάγματα περιουσιακά στοιχεία του δήμου σε επιχειρηματικά συμφέροντα.
Αρχίζει μυστικές συμφωνίες με τη διοίκηση της ΔΕΣΦΑ για το πάγωμα  των οικονομικών υποχρεώσεων προς το δήμο, εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από τέλη και φόρους, με αντάλλαγμα δύο άχρηστα τζιπ, μερικά λουλουδάκια  και ένα «αμπαροπλισμένο» φορτηγό που σαπίζει ένα χρόνο έξω από το δημαρχείο.
Εκχωρεί χαριστικά και χωρίς κανένα αντάλλαγμα το δημοτικό δίκτυο ύδρευσης,  αξίας 70 εκατομμυρίων ευρώ, στην ΕΥΔΑΠ που βρίσκεται σε διαπραγμάτευση πώλησης σε ιδιώτες, και μέχρι να την αναλάβει η ΕΥΔΑΠ θα πρέπει να εξοφλήσουμε και όλο το χρέος, δηλαδή αποικιοκρατική σύμβαση.
Εκχωρεί  αθλητικές εγκαταστάσεις,  που έχουν κατασκευαστεί από την εποχή Αστράκου για χρήση μαζικού λαϊκού αθλητισμού,  σε επιχειρηματικά συμφέροντα και παρέες φίλων.
Για να ικανοποιήσει το πολιτικό του καπρίτσιο έναντι του κ . Τραυλού, εγκαταλείπει τη μελέτη και τη χρηματοδότηση με 2.600.000 ευρώ για την ανακατασκευή και επέκταση του δημοτικού σχολείου Σεληνίων, με αποτέλεσμα να χαθεί το έργο.
          Για να μη μακρηγορώ θα σας αναφέρω τα τέσσερα βασικά σημεία που διαφωνούσαμε   και με οδήγησαν στη παραίτηση μου.
Το μοίρασμα της δημοτικής περιουσίας σε επιχειρηματικά συμφέροντα και σε φιλικές παρέες
Την απραξία και το μηδενικό έργο του δήμου ενώ υπήρχαν στη διάθεσή του οικονομικοί πόροι.
Εάν δεν είχαμε πετύχει τη χρηματοδότηση από προγράμματα ΕΣΠΑ του αποχετευτικού δικτύου , ακαθάρτων και όμβριων,  και αυτά με δική μου γραφειοκρατική προετοιμασία αλλά και πολιτικές παρεμβάσεις προς πρόσωπα-κλειδιά την κεντρικής κυβέρνησης και την περιφέρεια δεν θα είχαμε φθάσει στην υλοποίηση του εάν για την αποχέτευση Αμπελακίων δεν προϋπήρχε έτοιμη μελέτη από τον τότε δήμο Αμπελακίων επί δημαρχίας κ. Τραυλού. Όπως επίσης η μελέτη των ομβρίων ήταν ολοκληρωμένη και μέρος είχε κατασκευαστεί επί δημαρχίας Σοφρά.
Την κακοδιαχείριση των οικονομικών του δήμου η οποία γινόταν αποκλειστικά από τον κ Τσαβαρή και τον κ. Καπετανάκη και  ουδέποτε τέθηκε σε συζήτηση στην Εκτελεστική Επιτροπή, δηλαδή στο αρμόδιο όργανο που χαράσσει την πολιτική του δήμου.
Δεν γνωρίζαμε ουσιαστικά και όχι τυπικά πως διαχειρίζονταν τα ανταποδοτικά έσοδα του δήμου. Η νομοθεσία είναι ρητή: Στις ανταποδοτικές υπηρεσίες τα έξοδα είναι λιγότερα από τα έσοδα.
Π.χ. στην καθαριότητα από τα ανταποδοτικά πληρώνονται καύσιμα – επισκευές, πάγια – προσωπικό.
Στην ύδρευση από τα ανταποδοτικά πληρώνονται η κατανάλωση νερού, το προσωπικό, τα εργαλεία και υλικά συντήρησης.
Στην αποχέτευση από τα ανταποδοτικά των συνδέσεων πληρώνονται οι εργολάβοι συνδέσεων
Στον ηλεκτροφωτισμό από τα ανταποδοτικά πληρώνονται το προσωπικό, τα υλικά συντήρησης και επεκτάσεις
Για τα λειτουργικά των σχολείων ο δήμος επιχορηγείται από την κεντρική κυβέρνηση
Από τους Κ.Α.Π. χρηματοδοτείται ο δήμος για τα λειτουργικά της Διοίκησης
Από τη ΣΑΤΑ για επενδυτικές δραστηριότητες π.χ. για οδοποιία – συντήρηση σχολείων κλπ
Πως και που διατέθηκαν οι εισπράξεις από την κατανάλωση νερού -που είναι αρκετά εκατομμύρια- αφού δεν πληρώσαμε ούτε ευρώ στη ΕΥΔΑΠ και στα υλικά συντήρησης του δικτύου;
Που πήγαν τα εκατομμύρια που εισπράξαμε από τους πολίτες μέσω των τιμολογίων κατανάλωσης νερού και νέων συνδέσεων;
Που πήγαν τα εκατομμύρια από τα ανταποδοτικά της καθαριότητας -που είναι αρκετά- εφόσον δεν πληρώναμε και οφείλουμε αρκετά σε επισκευές οχημάτων και μηχανημάτων καθαριότητας και δεν δαπανήσαμε για νέο εξοπλισμό  ούτε την αγορά ενός τρίκυκλου;
Έλλειμμα εσωτερικής Δημοκρατίας και συνεργασίας.
Ο κ . Τσαβαρής θεωρούσε τον εαυτόν του Σουλτάνο και από κάτω ήθελε Αγάδες να προσκυνούν.
Εδώ θα σταματήσω για να δώσω το λόγο σε εσάς, τους εκπροσώπους του Τύπου, για να αναλυθεί η τοποθέτηση μου μέσα από τις δικές σας ερωτήσεις.
Δημόσια δήλωση του Βαγγέλη Αστράκου
Δήλωσα δημόσια στο δημοτικό συμβούλιο ότι είχα αποφασίσει να αποσυρθώ από τη μαχόμενη πολιτική στη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όμως, γεγονότα που δημιούργησε ο σημερινός δήμαρχος κ. Τσαβαρής με υποχρεώνουν να συμμετέχω και σε αυτή την εκλογική μάχη. Θα αγωνιστώ για να επικρατήσει:
Η αλήθεια
Η ικανότητα
Το ήθος
Η αξιοπιστία
Η εντιμότητα
Και να προστατεύσω τη δημοτική περιουσία που διανέμεται σήμερα έναντι πινακίου ψήφων.