Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Για τις καταγγελίες, τα παράπονά και τις απόψεις σας στείλτε μήνυμα στο NEO E-Mail: theofilosproto@gmail.com

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

Ο Ξέρξης δεν μπόρεσε να αντέξει την ήττα του στην Μάχη του Μαραθώνα, γι αυτό άρχισε αμέσως προετοιμασία εκστρατείας κατά της Ελλάδος, που κράτησαν δέκα χρόνια. Οι Έλληνες παρακολουθούσαν τις κινήσεις των Περσών από τις κορυφές των βουνών. Οι ιερείς μετέδιδαν από κορυφή σε κορυφή τις κινήσεις στην Αθήνα. Τελικά έφτασαν στον Ελλήσποντο και ο Ξέρξης διέταξε να δώσουν από εκατό ραβδισμούς στην Θάλασσα γιατί η τρικυμία χάλασε τις γέφυρες. Έφτασαν στο Αρτεμίσιο και μετά αγκυροβόλησαν στο Φάληρο και άρχισαν προετοιμασίες Ναυμαχίας.
     Ο Θεμιστοκλής έστειλε στο Μαντείο των Δελφών για να μάθει την έκβαση του πολέμου. Ο πρώτος χρησμός ήταν καταστροφικός για τους Έλληνες, Δεν τον δέχτηκαν και έκαναν κατάληψη του Μαντείου έως ότου πάρουν ευνοϊκότερο Χρησμό, Ήταν οι πρώτοι που έκαναν κατάληψη και απεργία πείνας. Ο δεύτερος χρησμός έλεγε : Καλότυχη Σαλαμίνα που μανάδες θα κλάψουν τα παιδιά τους. Τα ξύλινα τείχη θα σώσουν τους Έλληνες. Ο Θεμιστοκλής ερμήνευσε τον χρισμό ως νίκη των Ελλήνων και τα ξύλινα τείχη εννοεί τα καράβιά.
     Στο πρώτο πολεμικό συμβούλιο ο Κορίνθιος Ναύαρχος Αδείμαντος πρότεινε να διεξαχθεί η Ναυμαχία στον Ισθμό αιτιολογώντας ανάλογα. Ο φίλος του  Θεμιστοκλή, Μνησίφιλος είπε
«τότε όλα θα έχουν χαθεί… πήγαινε να το ανατρέψεις» Στο νέο συμβούλιο ο Αδείμαντος ο Κορίνθιος βιάστηκε να πάρει τον λόγο λέγοντας στον Θεμιστοκλή: «Θεμιστοκλή στα δημόσια αγωνίσματα όσοι ξεκινούν πριν δοθεί η εκκίνηση μαστιγώνονται». Ο Θεμιστοκλής απάντησε: «Πολύ σωστά, όμως όσοι μένουν πίσω δεν στεφανώνονται». Ο Αδείμαντος είπε στον Θεμιστοκλή: « Δείξε μας την πόλη σου και μετά μίλα» Η Αθήνα είχε κυριευθεί . Ο Θεμιστοκλής « Έχουμε πόλη και καράβια. Παίρνουμε τους δικούς μας, τα καράβια τα πάμε στην Σύρτη της Ιταλίας που είναι δική μας.
Ο Πλούταρχος  λέει πάνω στις διαβουλεύσεις πως  ο Ευρυβιάδης σήκωσε το ραβδί του κατά του Θεμιστοκλή. Ο Θεμιστοκλής είπε:  «Άκουσον μεν, πάταξων δε»… «Αν ναυμαχήσουμε στην Κόρινθο θα χαθεί η Σαλαμίνα, η Αίγινα, τα Μέγαρα». Θα πολεμούσαν και σε ανοιχτή θάλασσα…
Τέλος ο Θεμιστοκλής απείλησε πως θα αποσυρθούν οι Αθηναίοι. Έτσι ο Ευρυβιάδης συμφώνησε με τον Θεμιστοκλή. Όμως οι αρχηγοί  Αθηνών , Αίγινας και Μεγάρων επέμειναν για τον Ισθμό. Τότε ο Θεμιστοκλής κρυφά στέλνει τον απελεύθερο δούλο Σίκιννο με άλλους έμπιστους στον Ξέρξη που ήταν σε περίοπτη θέση για να παρακολουθήσει την Ναυμαχία..
     Ο Θρόνος του Ξέρξη ήταν επίχρυσος και η βάση των ποδιών ήταν οπλές λέοντος χρυσές. Οι γνώμες διίσταντο για την ακριβή θέση του θρόνου.
Ο Σίκινος είπε στον Ξέρξη « Δώσμου τόσα να σου πω τι θα κάνει ο Θεμιστοκλής….Απόψε θα προσπαθήσει να φύγει από την Σαλαμίνα»  Ο Ξέρξης το πίστεψε και κλείνει τις διόδους από Πειραιά και Νέα Πέραμο.      Ο Σίκιννος ήταν από την Ιωνία έγινε από δούλος του Θεμιστοκλή απελεύθερος και ήταν παιδαγωγός των παιδιών του Θεμιστοκλή. Έμεινε για χρόνια στην Κρήτη. Εφεύρε τον χορό που φέρει το όνομα του
( Σίκινις) που ονομάστηκε αργότερα πεντοζάλι.
    Ο Ξέρξης λίγο πριν την Ναυμαχία είχε στείλει έναν αγγελιοφόρο στον Θεμιστοκλή τον οποίο σκότωσε γιατί μίλησε ελληνικά με προσταγές βαρβαρικές. Κατά εντολή του Θεμιστοκλή οι Αθηναίοι μεταφέρθηκαν στην Αίγινα, Τροιζινία και όχι στην Σαλαμίνα για να μην έχουν στο νου τους οι πολεμιστές τους δικούς τους. Ο πολιτικός αντίπαλος του Θεμιστοκλή ο Δίκαιος Αριστείδης  ήρθε από την Αίγινα, με πολλές προφυλάξεις στην Σαλαμίνα. Την ώρα του συμβουλίου ζήτησε τον Θεμιστοκλή. Ο Θεμιστοκλής τον κάλεσε στο συμβούλιο να επαναλάβει ότι του είπε ερχόμενος πως οι Πέρσες έχουν κλείσει τα δύο περάσματα της Σαλαμίνας και δεν υπάρχει λύση παρά μόνο η Ναυμαχία στα στενά της Σαλαμίνας. Ο Αριστείδης απευθυνόμενος στον Θεμιστοκλή είπε: « Εμείς από εδώ και μετά θα μαλώνουμε μόνο για το καλό της πατρίδας μας». Κάθε απόγευμα ως την άλλη μέρα  ένα παλιρριακό κυματάκι με ανάλογο αεράκι, σχηματίζεται μέσα στον κόλπο της Σαλαμίνας από την Ελευσίνα προς τον Πειραιά.  Έτσι οι Πέρσες ήταν δυο μέρες άγρυπνοι στα κουπιά κρατώντας τη ρότα στα καράβια τους.
     Οι Ελληνικές Τριήρεις ήταν αραγμένες στον κόλπο της Κυνόσουρας και στα Παλούκια. Κωπηλάτες και πολεμιστές ήταν ξεκούραστοι. Η κούραση των Περσών είναι το πρώτο σημάδι της ήττας τους. «Νύχτα ατελείωτη Θεέ των Θεών πατέρα / το φεγγάρι τρέχει βιάζεται να χαράξει η μέρα, οι Πέρσες λάμνουν στα στενά κι η αύρα από το απόγευμα, τους κωπηλάτες τυραννά». Ήταν το έτος της 75 Ολυμπιάδας και κατά το Αττικό ημερολόγιο 27- 29 Σεπτεμβρίου ή στον μήνα Βορδομίονα. Το σίγουρο είναι πως στις 2 Οκτωβρίου έγινε έκλειψη ηλίου. Τον ίδιο χρόνο έγινε και η μάχη των Θερμοπυλών με τους 300 του Λεωνίδα.     .    Ο Διόδωρος Σικελιώτης λέει πως οι χερσαίες δυνάμεις των Περσών ήταν 800.000 άνδρες, 1200 τριήρεις, 850 πλοία μεταφοράς υλικών - αλόγων, 3.000 τριαντακόρους (πλοία με 15 και 15 κουπιά εκατέρωθεν). Ο Ηρόδοτος λέει πως οι Έλληνες είχαν 366 πλοία.
Ο Αισχύλος λέει 310 και 85.000 άνδρες με αρχηγό τον Θεμιστοκλή.
    Ξημερώματα έγινε σεισμός και σύννεφο σκόνης σηκώθηκε στον ουρανό από την πλευρά της Ελευσίνας σχηματίζοντας την μορφή της Αθηνάς Σκυράδας. (Σκυράς ελέγετο και η Σαλαμίνα) και μια φωνή βροντερή ακούστηκε από τον ουρανό. «Ως πότε κρούεται πρύμνα… Οι Έλληνες άρχισαν να σαλπίζουν να χτυπούν τα κουπιά και να κάνουν κάθε είδος θόρυβο προκαλώντας ταραχή στους Πέρσες.
     Ο Στρατηγός της ναυμαχίας ο μεγαλοφυής και οξυδερκής Θεμιστοκλής στέλνει μια μοίρα στόλου με τους Κορίνθιους υπό τον Αδείμαντο πως τάχα φεύγουν προς Ελευσίνα. Να τώρα ο συρφετός των Περσών ορμά  στο στενό, και οι αφελείς, δείχνοντας τα πλευρά των πλοίων τους. Οι Ελληνικές Τριήρεις ορμούν ακάθεκτες με μεγάλη φόρα και εμβολίζουν στην κοιλιά τα μεγάλα και δυσκίνητα πλοία των Ιώνων και φοινίκων. Τώρα επιτίθενται και οι Αθηναίοι σε κλιμακωτή γραμμή, έπειτα ανακρούουν πρύμνα (όπισθεν). Ενώ το κυματάκι με το αεράκι στρέφουν τις πλώρες των Περσών επειδή ήσαν ογκώδη. Τα Ελληνικά πλοία ήταν μικρά και ευέλικτα.
    Αθηναίοι και Αιγινήτες βροντοφωνάζοντας. « Νυν υπέρ πάντων ο αγών».
Ουράνια σύννεφα περιδιαβαίνουν, πάνω από τους ήρωες κατεβαίνουν/ γλάροι φωνάζουν κοράκια κράζουν,/ Είτε παίδες Ελλήνων αλαλάζουν . Κάνουν μονή γραμμή με τριήρεις και ορμούν ανάμεσα στα βραδυκίνητα περσικά πλοία σπάζουν τα κουπιά. Πρώτος όρμησε ο Αμηνίας ο Παλληνεύς ο μικρότερος αδελφός του Αισχύλου και ήρωα του Μαραθώνα Κυνέγειρος . Ελληνικό και Περσικό έγιναν με τη σφοδρότητα εμβολισμού ένα. Το ξίφος και έφοδος. Σε λίγο χρόνο σφάζονται οι επιβαίνοντες φοίνικες. Όσοι όρμησαν στην θάλασσα πνίγηκαν γιατί δεν ήξεραν κολύμπι. « Αίμα στάζουν τα μαχαίρια/ με αίμα ζεσταίνονται τα χέρια/ ελάτε, ελάτε ο κόσμος σας θαυμάζει / η νίκη μόνο ΗΡΩΕΣ πάντα αγκαλιάζει». Οι Έλληνες επιτίθονταν με τάξη ενώ οι Πέρσες σε πλήρη αταξία. Πανικοβάλλονται οι Πέρσες και οπισθοχωρούν ατάκτος τα πλοία και πέφτουν πάνω στα περσικά που τους ακολουθούσαν. Πανικός, σύγχυση, αλαλαγμός, χαμός. Τότε ο Θεμιστοκλής επιτέθηκε με την τριήρη του στην Περσική Ναυαρχίδα με Στρατηγό τον Αραβίγνη αδελφό του Ξέρξη. Άλλα Περσικά προσπάθησαν να προστατέψουν την Ναυαρχίδα αλλά ο Αμηνίας όρμησε και εμβολίζει τα πλευρά της Ναυαρχίδας. Τώρα ο αγώνας γίνεται σώμα με σώμα. Ο Αραβίγνης όρμησε πρώτος  αλλά τον βρήκαν τα βέλη, οι άλλοι σφάχτηκαν ή πνίγηκαν στην θάλασσα. Το σώμα του Αραβίγνη βρήκε πλέοντα η Αρτεμισία και το έδωσε στον Ξέρξη. Η Αρτεμισία ήταν επικηρυγμένη για 10.000. Ο Αμηνίας προσπάθησε να την εμβολίσει. Η Αρτεμησία προ του κινδύνου εμβολίζει ένα Πέρσικο και το βουλιάζει.. Έτσι οι Έλληνες νόμισαν πως ήταν δικό μας και απομακρύνθηκε η Αρτεμισία. Ο Ξέρξης βλέποντας τα κατορθώματα της Αρτεμισίας είπε « Οι μεν άνδρες γεγόνασι μοι γυναίκες αι δε γυναίκες άνδρες»
   Ο Αριστείδης με πέντε καράβια του, αποβιβάζεται στην Ψυτάλλεια όταν όλοι μάχονται στα στενά και κατάσφαξε 5.000 Πέρσες επίλεκτους. Λέγεται πως Κρήτες τοξότες από τα παράλια της Σαλαμίνας σκότωναν όσους επιχειρούσαν να βγούν στην στεριά.
    Ήρθε το σούρουπο και η Θεά Νίκη κατέβηκε να στεφανώσει τους νικητές. « Η Πούλια σκοτείνιασε κι ο Αυγερινός εφάνει / ο ήλιος τις αχτίνες του και πάλι προβάλει/ πλέουν τα σώματα από τα χτυπήματα/ χέρια, κεφάλια χτυπιούνται από τα κύματα/».
   Το πρωί ο Θεμιστοκλής με την ακολουθία του, περιδιαβαίνει στην παραλία. «Στην άμμο πατήματα / επάνω τους πεσμένα νομίσματα / ο Θεμιστοκλής σε ακόλουθο ομιλεί / πάρτα δεν σε λένε Θεμιστοκλή».
   Οι Αιγινήτες πήραν το πρώτο έπαθλο ανδρείας, οι Αθηναίοι το δεύτερο. Στην ψηφοφορία για το συντελεστή της νίκης, οι στρατηγοί ψήφισαν τον ευατό τους και μετά τον Θεμιστοκλή έτσι το πρωτείο δεν το πήρε κανείς ενώ ο Θεμιστοκλής πήρε το Δευτερείον.
   Ο Ξέρξης ήθελε να μπαζώσει την θάλασσα από το Πέραμα ως την Κυνοσούρα για να παγιδεύσει τις Ελληνικές τριήρεις . Βυθίστηκαν 200 πλοία Πέρσικα και 40 Ελληνικά.
 « Καλότυχη και μακάρια Σαλαμίνα / που σταμάτησες κατακτητών μανία / Ιδού της Ευρώπης τα νομαδικά έθνη θαυμάζουν / ενώ οι ήρωες στην αγκαλιά της νίκης αράζουν.  


       Αποστόλου
       Θεόφιλος                                             

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011