Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Για τις καταγγελίες, τα παράπονά και τις απόψεις σας στείλτε μήνυμα στο NEO E-Mail: theofilosproto@gmail.com

Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

ΙΩΆΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ, ΕΝΑΣ ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ

O μαρμαρωμένος βασιλιάς με το πρόσωπο του Ιωάννη Καποδίστρια· ολοκληρωμένος ως άνθρωπος, με τρομερές διοικητικές ικανότητες, επιστήμων ιατρός. Με εκπαιδευτικές γνώσεις καθώς και τέλειος νομοθέτης. Πάνω απ’ όλα ανθρωπιστής επί τη βάση της χριστιανικής θρησκείας.
Ο Καποδίστριας γεννήθηκε στην Ιταλία με το όνομα «Vittori» (κάπο=ακρωτήριο, δίστρια=ακρογιαλιά). Το 1773 ήρθε με τους γονείς του στην Κέρκυρα. Από μικρός, εγαλουχήθη με τα ελληνικά νάματα· τα ήθη, τα έθιμα, την θρησκεία, την οικογένεια. Προπάντων όμως, την ελευτθερία, μιας και όλη η Ελλάδα στέναζε κάτω από τον Τουρκομογγολικό ζυγό. Η Κέρκυρα είχε κατά καιρούς πολλούς κατακτητές· Ιταλούς, Άγγλους, κλπ. Οι χειρότεροι κατακτητές είναι οι Άγγλοι που συμπεριφέρονται ως αποικιοκράτες. Θεωρούν δε την ξένη γη ως προτεκτοράτο τους.
Ο Καποδίστριας είχε έμφυτη τη φιλομάθεια. Γνωστός σε όλη την Ευρώπη για τις γνώσεις του. Υποστήριζε τη Δημόσια εκπαίδευση. Ίδρυσε την Ιόνιο Ακαδημία στην Κέρκυρα και εδίδασκαν την νεότερη ελληνική γλώσσα. Είχεν ειπεί: «Όστις γραικός προς γραικόν γράφει εις διάλεκτον αλλογενήν, να κηρύσσεται αλλογενής». Οι ακραιφνείς Έλληνες ομιλούν μόνον ελληνικά. Ας μάθουν οι αλλόγλωσσοι την ελληνικήν γλώσσαν και διάλεκτον. Διακαής πόθος και στόχος του ήταν να ιδρύσει το πρώτο πανεπιστημιακό ίδρυμα επί ελληνικού εδάφους.