Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Για τις καταγγελίες, τα παράπονά και τις απόψεις σας στείλτε μήνυμα στο NEO E-Mail: theofilosproto@gmail.com

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ


Είκοσι τέσσερα χρόνια γίνονται ανασκαφές στη Σαλαμίνα κατά τους μήνες Οκτώβριο-Δεκέμβριο σε προγραμματισμένες θέσεις από τον τομέα αρχαιολογίας και ιστορίας της τέχνης από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, υπό τον καθηγητή κ. Γιάννο Λώλο και την συνεργάτιδά του, την Δρ. Χριστίνα Μαραμπέα ως υποδιευθύντρια, η οποία είναι υπεύθυνη τόσο εις την παρακολούθηση των ανασκαφών από μαθητές αρχαιολογίας που Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όσο και στα εργαστήρια. Είναι και η συνεργάτιδα κ. Άννα Νοτία, ο κ. Σταύρος Οικονομίδης Διδάκτωρ Αρχαιολογίας, αρκετοί συνεργάτες, καθώς και τεχνικό – βοηθητικό προσωπικό. Μένουν σε ξενοδοχείο στα Σελήνια και για αρκετά χρόνια την μεταφορά τους στα σημεία εργασίας γίνονταν με το πουλμανάκι του Δήμου Σαλαμίνας. Αφ’ ότου, ανέλαβε ως Δήμαρχος η κ. Ισιδ. Νάννου, η Ρούλα μας, σταμάτησε να προσφέρει το πουλμανάκι με την αγοραία δικαιολογία ότι είναι χαλασμένο. Κατά σύμπτωση μετά από λίγες μέρες το είδα να κυκλοφορεί. Αιδώς Ρούλα μας, Αιδώς!!!

Η κ. Ρούλα μας δεν έχει αντιληφθεί ή έχει άγνοια της Αρχαίας Ιστορίας της Σαλαμίνας ως αρβανίτισσας (ή ως κρητικιάς). Ακόμη δεν γνώριζε πως στις Ερυθρές αλλά και στη Σαλαμίνα υπάρχει μνημείο απαγχονισμένων υπό των Γερμανών, τεσσάρων παλληκαριών αντιστασιακών Σαλαμινίων και ενός Μεγαρίτη. Αιδώς! Αιδώς! Σίγουρα δεν γνωρίζει τις συνθήκες μεταφο-ράς προσωπικού ανασκαφών, διαμονής, φυσικών αναγκών, διατροφής κ.α.
Ας πούμε πως δεν πήγε στη Μυκιναϊκή ακρόπολη στα Κανάκια, όμως φέτος άρχισαν εργασίες εναλίες τον Ιούλιο, στον κόλπο των Αμπελακίων. Η κ. Δήμαρχος είχε παρευρεθεί άπαξ στα εγκαίνια. Πέραν τούτου ουδέν η εφημερίδα μου «Σαλαμινιακή Πρωτοπορία» παρακολουθεί ανελλιπώς τα τεκταινόμενα. Μάλιστα ο εκδότης μας κ. Θ. Αποστόλου είναι μέλος του «Ομίλου Ανάδειξης Μνημείων Σαλαμίνας».
Κυρία Ρούλα μας στο βουνό, κάπως τα κατάφερνε όλη αυτή η ομάδα των εργασιών. Τώρα όμως στον κόλπο Αμπελακίων είναι δύσκολη η διαβίωση, η εργασία, η εξυπηρέτηση ατομικών αναγκών. Κατ’ αρχήν έχουν κατασκευάσει ελιές, ένα σκέπαστρο υποτυπώδες) για ανάπαυση και προφύλαξη από τον ήλιο. Η περιοχή μοιάζει με γύφτικο κατάλυμα. Φοιτήτριες και φοιτητές καθώς και το βοηθητικό προσωπικό δεν έχουν χώρο κλειστό να αλλάξουν, να φορέσουν την ολόσωμη φόρμα. Βουτούν στο νερό για τον έρευνες της ανασκαφής, έτσι το νερό περνά μέσα στο σώμα τους. Που θα αλλάξουν φόρμα ή εσώρουχα; Η εργασία εντός της θάλασσας είναι επίπονη, κουράζονται και πρέπει να ξεκουραστούν, αλλά πού; Οι εργασίες γίνονται για το συμφέρον της Σαλαμίνας και αργότερα την αύξηση του τουρισμού, που θα επιφέρει χέρια εργασίας και οικονομία στον τόπο.
Κυρία Ρούλα μας είναι ευχής έργον και χρειάζεται αμέσως ενέργειες ανθρώπινης διαβίωσης των ανθρώπων αυτών, των αρχαιολόγων εντός του κόλπου των Αμπελακίων. Αύριο κιόλας, πρέπει να εγκατασταθεί χημική τουαλέτα, μέσα σε λίγες μέρες να υπάρχει ένα τροχόσπιτο με όλα τα χρειώδη μέσα, δηλαδή ότι οι επιστήμονες χρειάζονται, γιατί δεν είναι παρακατιανοί, πόσο μάλλον μωαμεθανοί ή τζιχαντιστές που τους παραλαμβάνουν από τη βάρκα, τους παραχωρούν κατάλυμα με όλα τα σύγχρονα μέσα και τους χαρτζιλικώνουν με 400ευρώ το άτομο. Γρήγορα κ. Ρούλα μας, αφθορί και παραχρήμα ενεργήστε τα δέοντα. Ο χρόνος δεν περιμένει. Ο άνθρωπος όλα τα μπορεί αν θέλει και βουνά μεθυστάνιν. Αν τα πράξετε αυτά εγκαίρως, ίσως η εφημερίδα μας να εξάρει την προσπάθειά σας. Ίδωμεν!!

Α.Θ.