Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Για τις καταγγελίες, τα παράπονά και τις απόψεις σας στείλτε μήνυμα στο NEO E-Mail: theofilosproto@gmail.com

Κυριακή 13 Μαΐου 2012

ΣΚΕΨΕΙΣ….

Δεν υπάρχει τίποτα πιο ποιητικό από ένα απλό λουλούδι… Ένα ταπεινό χόρτο. Φρονίζετέ τα με αγάπη. Θα σας το ανταποδώσουν στο πολλαπλάσιο. Πιο πολύ νιώθει ένας σκύλος παρά ένας άνθρωπος. Όχι, δεν είμαι μόνος! Γύρω μου λουλούδια, πουλιά κι ένας σκύλος που με ακολουθεί παντού. Έμαθε τους θορύβους, το τρυπάνι, τον τροχό και δεν φοβάται. Ενοχλείται αλλά δεν φοβάται. Κάνει πιο πέρα και μετά, όταν σταματήσει ο θόρυβος, έρχεται κοντά.
Έλα μέσα! Βγες έξω! Περίμενε εδώ! Μικρός όταν ήταν τον φοβέριζα για να μάθει κι έτσι του έμεινε ένας αμυδρός φόβος. Κάποτε έπνιξε δύο κότες-νανάκια και μου τα έφερε στην πόρτα. Τον μάλωσα! Τώρα πια δεν τις κυνηγά. Κρατιέται με το ζόρι. Μικρός κοιμόταν μέσα στις γλάστρες. Μεγάλος αγώνας να αποφεύγει τα λουλούδια. Ψέλνω, τραγουδάω, αλλιώς πώς να ζήσω! Αποφεύγω τις υπερβολές που μόνο κακό κάνουν.
Βλέπω τα περιστέρια πόσο χαρούμενα είναι. Γουργουρίζουν, φιλιούνται, προσέχουν τα μικρά τους στοργικά. Υπερασπίζονται τον χώρο τους, την φωλιά τους… Καμιά φορά, έτσι στα καλά καθούμενα, παίρνω ένα χαρτί και γράφω ακόμα και ποιήματα. Το ποίημα για την Ναυμαχία της Σαλαμίνας, επί τρία χρόνια έσβηνα, έγραφα. Ήθελα με μικρές φράσεις να συμπεριλάβω πολλές εικόνες ηρωισμού. Κάρφωσα στο χαρτί την ηρωική ιστορία και ξαλάφρωσα. Όχι για πολύ. Νόμιζα ότι δεν συμπεριέλαβα πολλά. Κάθισα στο γραφείο αλλά δεν μπορούσα… Το τετράδιο πάνω στη Γοργοεπήκοο του Αγ. Όρους εκεί, στα γόνατα μου. Ήταν όλα κοντά μου κατά σάρκα. Περσία, Κυνοσούρα, Ξέρξης ,Θεμιστοκλής,
Αριστείδης…..Θέρος, τρύγος…..πόλεμος. Διαβάζω, διαβάζω και πάντα διαπιστώνω πως κάτι δεν ήξερα. Τελικά νομίζω ότι δεν ξέρω και πολλά πράγματα. Αυτή η γνώση παλεύει με την αγνωσία. Είναι τόσο σύντομη η ζωή……..Πώς να προλάβω;
Βρε μπας και δεν είμαι καλά; Ξέρω πότε θα βρέξει, πότε θα χιονίσει, πότε θα φυσά αέρας, πότε θα κάνει κρύο, συννεφιά. Όλα αυτά παρατηρώντας τον ουρανό, το φεγγάρι, τα πουλιά και τα ζώα. Αν η γάτα πλένεται, τότε από εκεί που είναι το κεφάλι της θα αλλάξει ο αέρας.
Αν οι γλάροι κάθονται στις βάρκες, στους μόλους, θα έχουμε κακοκαιρία σε 3-4 μέρες, ενώ αν πετούν και κρώζουν, θα έχουμε θαλασσοταραχή.
Αν το φεγγάρι είναι ανεστραμμένο πιάτο, θα έχουμε καλό καιρό, ενώ αν είναι προς τα κάτω θα έχουμε κακοκαιρία σε στεριά και θάλασσα.
Από εκείνο το σημείο που έχει σκιά το φεγγάρι, την άλλη μέρα θα φυσά αέρας, ενώ αν είναι φλου, ακαθόριστο χρώμα και απέξω δαχτυλίδια, σκιές, ε τότε φυλάξου. Μέσα σε 10 μέρες θα γίνει σεισμός ή θα χιονίσει.
Δες ένα σκύλο το μεσημέρι του προφήτη Ηλία πως κάθεται στη σκιά. Αν το κεφάλι του είναι προς την Ανατολή, τότε θα έχουμε μαλακό χειμώνα. Αν τα οπίσθιά του είναι προς τον Βορρά, θα έχουμε βαρύ χειμώνα.
Όταν ξαφνικά χάνονται τα πουλιά και δεν κελαηδούν, ενώ αυτά που είναι στα κλουβιά είναι ανήσυχα, τότε θα έχουμε σεισμό.
Τα άλογα αντιλαμβάνονται πολύ νωρίς το σεισμό.
Όλα τα ζώα ακούν τους υψίσυχνους θορύβους της γης,
Με τον καιρό συνηθίζουν στους θορύβους και δεν φοβούνται...
Α.Θ.